Clasamentul numerelor portate
STIRI

Clasament Portare 2014 – Raport ANCOM

Clasament portare – Porteaza simplu si usor

Clasament portare 2014 a venit cu schimbari majore in piata telecom din Romania prin cresterea de market-share a RDS-RCS care sta foarte bine in ultimul raport ANCOM, la inchiderea jumatatii anului 2014 . Gigantii Vodafone si Orange sau repliat tarziu cu privire la focusul pe numere portate. O mare surpriza vine din partea Cosmote care a vandut pachetul majoritat catre Telekom, ne asteptam ca in anul 2015 sa avem surprize frumoase din partea lor .

Statisticile arata ca RDS-RCS a devansat principalul sau obstacol Cosmote la numarul de portari in prima jumatate a anului 2014 , intradevar majoritatea clientilor RDS sunt persoane fizice si valorile abonamentelor nu sunt foarte mari dar daca pana la sfarsitul anului cifrele continua sa creasca in acelasi ritm ne  asteptam ca RDS-RCS sa conduca clasamentul final. Unele zvonuri prezic  si o oferta de preluare foarte tentanta pentru pachetul majoritar al RDS-RCS din partea unor companii aflate in topul telecom international.

Romani au portat peste 200 000 de numere de telefon in prima jumatate a anului 2014,

depasind astfel pragul de 1.400.000 de numere portate per total. Conform clasament portare  ANCOM, cel mai des isi porteaza numarul utilizatorii de servicii de telefonie mobila, portarile pe acest segment reprezentand 70% din totalul de 1.410.203 numere portate de la lansarea serviciului de portabilitate.

Clasament Portare | Cresteri la portarile de numere mobile in 2014

In primele sase luni ale anului curent, cele mai numeroase portari s-au inregistrat in iunie (44.658 de portari), in timp ce media pentru aceasta jumatate de an a fost de 33.796 de portari pe luna.

Pe segmentul telefoniei mobile, datele statistice ANCOM arata ca se porteaza mai frecvent utilizatorii cu abonament decat cei care folosesc o cartela preplatita. Astfel clasament portare arata ca din numarul total de utilizatori de telefonie mobila care s-au portat in primul semestru al anului, 62% erau abonati si 38% erau utilizatori de cartele prepaid. In ceea ce priveste numerele noi de telefon primite in propria retea de catre fiecare operator de telefonie mobila, in calitate de furnizor acceptor, cele 161.441 de numere mobile portate in intervalul ianuarie-iunie 2014 se impart astfel: Vodafone a primit 44.498 de numere, Orange a primit 43.856 de numere, RCS & RDS 37.285, iar Cosmote 35.802.

In primele sase luni ale anului, conform clasament portare cele mai multe numere de telefonie fixa au fost portate in Bucuresti si Ilfov (10.379 de numere), urmand judetul Galati (5.199 de numere portate), Prahova (1.917 numere), Cluj (1.792 de numere) si Timis (1.527 de numere). Din cele 41.337 de numere de telefonie fixa portate, cele mai multe au fost portate catre retelele Orange (16.114), RCS & RDS (9.843), UPC Romania (8.757), Vodafone (3.645) si Romtelecom (1.420).

clasament portare fixa si mobila, raportul complet cu privire la portarea numerelor. Porteaza simplu si usor.

Clasament portare negativ, de la inceputul anului si pana in prezent, ANCOM a primit 84 de reclamatii privind portabilitatea numerelor, reprezentând 12% din totalul sesizarilor inregistrate de Autoritate in acest interval. Utilizatorii reclama, in general, aspecte tehnice aparute in cadrul procesului de portare si termenele de portare.

ANCOM recomanda utilizatorilor ca inainte de a demara procesul de portare sa consulte site-ul www.portabilitate.ro, creat si administrat de Autoritate. Site-ul ofera detalii cu privire la pasii care trebuie urmati pentru a porta un numar de telefon, raspunsuri la intrebari care apar frecvent in situatia portarii numerelor, dar si cateva sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare. Sfaturile sunt bazate pe situatiile reale semnalate ANCOM de utilizatori. De asemenea, tot aici cei interesati pot afla in ce retea functioneaza orice numar de telefon folosit in Romania, indiferent daca a fost sau nu portat.

 

Sursa: ANCOM

 

 

 

 

Alin Dodea
Virtual CEO | Web Developer | Profesionist Telecomunicatii
http://www.porteaza.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *