Fonduri de investitii cu risc mic
STIRI BANCARE

Fonduri de investitii cu risc mic

Fonduri de investitii cu risc mic

Fondurile de investitii cu risc scazut sunt o alternativa tot mai atractiva, care a luat, in ultimii ani, locul depozitelor bancare. Conform studiilor si analizelor realizate de specialistii financiari, fonduri de investitii cu risc mic de tip return care au randament de patru ori mai mare. Randamentul in opozitie cu dobanzile bancare generate in prezent de principalele banci.

Aceste fonduri de investitii cu risc mic nu sunt garantate de stat si pot inregistra si scaderi, oricum, pierderile in astfel de situatii sunt foarte mici. Totusi sumele investite prin aceste fonduri se duc catre titluri de stat, depozite bancare sau chiar obligatiuni. Niciodata sumele investite prin aceste instrumente nu se duc catre actiuni, care au volatilitate ridicata si grad mare de risc.

Specialistii sustin ca aceste fonduri, desi sufera fluctuatii relativ mici pe termen scurt, pe termen mediu si lung sunt stabile si asigura investitorilor castiguri mici, sigure si regulate. In plus fata de depozitele bancare, au randament mai bun si sunt mai flexibile.

Profitul la fonduri de investitii cu risc mic

Randamentul fondurilor de invstitii cu risc mic difera, in functie de tipurile de instrumente folosite si de moneda in care sunt exprimate. Conform specialistilor, cele mai stabile fonduri de investitii sunt cele in exprimate in moneda nationala, deci cele exprimate in lei. Astfel de instrumente sunt oferite e numeroase institutii bancare din tara. Profitul calculat de specialisti pentru fondurile de investitii in lei sunt ceva mai mari decat valoarea dobanzilor bancare. Fondurile de investitii cu risc mic pot avea profit cu valoare cuprinsa intre 1.5% -4.5% pe an.

Fonduri de investitii pe termen scurt

La fonduri de investitii cu risc mic exprimate in euro, profitul este ceva mai mic, si poate fi raportat la valoarea dobanzilor bancare. Deci in cazul acestora profitul estimat de specialisti este de 1%-1.5% pe an.

Studile au aratat ca fondurile de investitii exprimate in dolari au fost in ultimii ani mai profitabile fata de cele in euro. Profiturile in fondurile de acest gen au ajuns la 4.5 chiar 6% din valoarea investita.

Cum alegem fondulurile de investitii cu risc minim

1. Durata investitiei – este important sa se stabilieasca de la inceput intervalul de timp minim pentru investitie. Retragerea banilor in situatii inoportune poate aduce totodata si pierderi importante. Este recomandat sa se acorde o atentie deosebita investitiilor pe perioade scurte si medii. Aceste fonduri pot avea randament mai bun fata de cele pe termen lung.

2. Suma investita – specialistii recomanda alegerea investitiilor cu risc minim in detrimentul depozitelor bancare si uneori in detrimentul investitiilor mai mari. In special daca nu se detine toata suma pentru a finaliza proiectul demarat. Specialistii atrag atentia ca proiectele incepute, dar nefinalizate inseamna bani blocati, sau in unele cazuri chiar pierduti.

3. Locatia fizica a investitiei – chiar daca anumite titluri de stat sunt mai atractive pentru ca ofera profit mai mare, uneori este greu sa se descopere brokerul care are in oferta astfel de investitii. Deci locatia fizica este foarte importanta. Disponibilitatea si accesibilitatea investitiei sunt alte lucruri care trebuie corect. Analizeaza toate aspectele inainte de a descoperi cea mai buna metoda de investire a banilor.

Alin Dodea
Virtual CEO | Web Developer | Profesionist Telecomunicatii
http://www.porteaza.ro