Ce sunt fondurile mutuale
STIRI BANCARE

Ce sunt fondurile mutuale de investitii?

Ce sunt fondurile mutuale si cum functioneaza aceste instrumente bancare?

Fondurile mutuale sunt instrumente bancare de investitie ce au devenit extrem de populare in ultimii ani. Acestea au captat atentia romanilor odata cu procesul de scadere a dobanzilor la depozitele bancare.

Aceste instrumente, cunoscute si sub numele de fonduri deschise de investitii atrag resurse de la populatie, companii si persoane juridice. Sumele colectate sunt apoi investite in diferite instrumente financiare. Actiunile, titlurile de stat si obligatiunile sunt cele mai populare instrumente de investire a banilor din fondurile mutuale. Totusi fondurile mutuale nu sunt ansambluri garantate de stat, deci exista riscul ca banii investiti sa nu mai poata fi recuperati.

Cine administreaza fondurile mutuale?

Fondurile mutuale sunt organizate sub forma de societati juridice si sunt administrate de societati comerciale, intitulate societati de administrare.

Investitiile in fondurile mutuale sunt foarte populare tocmai pentru ca intregul proces este confortabil pentru investitor. De toate activitatile de plasare a banilor ocupandu-se strict societatile de administrare. In plus reprezentatii societatii de administrare construiesc portofolii de investitie, pastreaza legatura cu investitorii si mentin relatiile intre investitori si participantii la fond.

Ce sunt fondurile mutuale de investitiiParticiparea la un astfel de instrument de investitii se face prin cumpararea de unitati la fond, acestea sunt oarecum echivalentul actiunilor la societatile pe actiuni. Diferenta intre cele doua instrumente consta in faptul ca la fondul de investitii, unitatile sunt emise continuu si pot fi rascumparate in orice moment. Valoarea unitatilor de fond se determina zilnic, si se calculeaza dupa o schema bine stabilita.

Clasificare fonduri mutuale

In functie de modul in care sunt investiti banii fondului mutual se deosebesc trei mari categorii: fonduri de actiuni, fonduri de obligatiuni si fonduri monetare.

  1. Fonduri de actiuni – caracteristici, avantaje

Principala caracteristica a fondului de actiuni este ca banii sunt investiti preponderent in actiuni listate la bursa.  Un fond pe actiuni profitabil, poate duce castiguri impresionante investitorilor, insa si scaderi drastice, pentru ca acest instrument este influentat de evolutia bursei.

Investitiile la bursa reprezinta o modalitate rapida de crestere a averii. Gradul de risc pentru acest tip de investitii este ridicat, pentru ca pierderile financiare pot fi insemnate. Din studiile realizate de specialisti fondurile pe actiuni ofera cele mai mari castiguri, dintre toate celelalte instrumente de investire a banilor. Investitiile in aceste tipuri de fonduri mutuale sunt recomandate pentru investitii pe termen lung, de peste cinci ani.

  1. Fonduri de obligatiuni – caracteristici, avantaje

Fondurile de obligatiuni, presupun investirea sumelor colectate in obligatiuni. Acestea se aseamana foarte mult cu imprumuturile. Banii stransi in astfel de fonduri sunt oferiti unor companii mari, statului, s.a., sub forma de imprumut. Investitorii la fondul de obligatiuni au castiguri de pe urma dobanzilor. Fondurile de obligatiuni pot fi listate la bursa, sunt mai stabile fata de fondurile pe actiuni si asigura castiguri regulate. Si aceste fonduri mutuale sunt supuse la anumite riscuri.

  1. Fonduri monetare, caracteristici, avantaje

Fondurile monetare, presupun investirea sumelor acumulate in instrumente ale pietei monetare: depozite bancare si titluri de stat. Acceste tipuri de fonduri sunt cele mai sigure, insa si profitul de pe urma acestora este mai mic. Fondurile monetare, nu au randament ridicat, si sunt recomandate celor care doresc sa efectueze investitii sigure pe termen scurt.

Alin Dodea
Virtual CEO | Web Developer | Profesionist Telecomunicatii
http://www.porteaza.ro