Servicii Gaz Electricitate

Ghid Aerisire Calorifer

Ghid practic pentru aerisire calorifer

Aerisire calorifer este procedeul prin care lasi sa iasa aerul prins in interiorul caloriferului.
aerisire calorifer

 Aerul prins in calorifer produce zone reci, zone unde caloriferul nu se incalzaste. Un calorifer cu zone reci are o eficienta redusa dar si un consum mai mare de energie consumata de centrala termica pentru a incalzi zonele care functioneaza la o temperatura mult mai mare. Procesul de aerisire calorifer se poate face fara ajutor profesionist si diferenta calitatii sistemului de incalzire se va schimba simtitor.

Aeriseste caloriferele si vei avea o casa mai calda dar si o factura de utilitati mai mica. Urmareste sfaturile noastre in acest ghid de aerisire calorifer pus la dispozitie de profesionisti in domeniul instalatilor sanitare si termice:

1: Porneste centrala termica si da drumul la toate caloriferele

Porneste centrala pentru si asteapta pana toate caloriferele din casa sunt incalzite. In acest moment ai nevoie sa creezi presiune in interiorul caloriferelor din casa pentru a forta aerul afara in momentul in care incepi aerisirea propriu-zisa.

2: Cauta care din calorifere are nevoie de aerisire

In momentul in care toate caloriferele din casa sau incalzit, poti trece la pasul urmator: verificarea fiecarui calorifer in parte pentru a vedea care din ele are parti reci sau nu incalzeste chiar deloc. Fiti atenti cum verificati temperatura la calorifere, ele se pot incalzi foarte tare si pot deveni cuptoare incinse, siguranta ta e pe primul loc si va puteti alege cu arsuri foarte usor.
Odata ce ai gasit puncte reci la un calorifer asta indica existenta aerului in caloriferul respectiv si poti trece la urmatorul pas din ghidul nostru de aerisire calorifere.

3: Aerisire calorifer

In primul rand mergi si opresti centrala termica. In felul asta presiunea in calorifere ramane dar temperatura va incepe sa scada treptat si nu risti sa te arzi sau sa scoti si apa din calorifer pe langa aerul pe care vrei sa il elimini. Aici incepe departamentul tehnic, vei avea nevoie de o cheie pentru radiator sau o surubelnita cu varful drept, daca nu gasesti una prin casa o poti cumpara de aici.
In partea dreapta sus a caloriferului vei gasi un robinet de aerisire cu o valva. Poti deschide robinetul cu o cheie de radioator sau cu surubelinta desfacand pana cand aerul incepe sa iasa, astepti sa elimini tot aerul din calorifer rimp de cateva secunde si dupa ce a iesit si incepe sa tasneasca apa calda opresti repede robinetul pentru a inchide coloriferul. Cand tot aerul din calorifere este eliminat, aerisirea este aproape completa, totusi mai sunt cateva verificari pe care mai trebuie sa le faci!
Arisire calorifer porteaza

4: Verificarea presiunii

Verifica presiunea din centrala termica si ajusteaza debitul apei care sa umple din nou calorifele de apa (dupa ce ai scos aerul din calorifere, locul ramas gol trebuie inlocuit cu apa completata din centrala termica). Daca presiunea este prea mica pornesti umplerea cu mai multa apa, dupa aceea verifici din nou presiunea pentru a vedea daca e optima.
La final, repeti pasul 1 din ghid pentru a face o verificare noua a caloriferelor pentru locuri reci, daca ai urmat pasii corect ar trebui sa ai toate caloriferele functionale 100%.
Asta e tot! Felicitari pentru prima ta operatiune de aerisire calorifer!

Aerisitor calorifer automat

In functie de ce tip de calorifer ai, poti alege sa iti instalezi un aerisitor pentru calorifer automat.
Cu un aerisitor automat nu mai este nevoie de aerisire manuala si nici de o verificare a lucurilor reci din calorifer.
Aerisitorul automat functioneaza independent si nu iti mai faci griji pentru verificari prea frecvente.
Totusi vei avea nevoie de cate un aerisitor automat pentru fiecare calorifer in parte, costul unui aerisitor este un pic mai mare decat un aerisitor normal dar costul este 100% justificat.
aerisitor-automat-aerisire calorifer

Alte sfaturi pentru imbunatatirea confortului termic

Exista multe alte metode de a face incalzirea casei tale mai eficienta. Un mod foarte bun de asigurare in cazul caloriferelor este instalarea unei folii de izolatie pe partea dinspre perete, in acest fel te asiguri ca radiatorul/caloriferul incalzeste camera si caldura nu se pierde incalzind peretele camerei.
Folia de izolare sta in spatele caloriferului si suprafata reflectorizanta a foliei ajuta la directionarea caldurii inapoi spre camera. Folia se gaseste in magazinele de specialitate si poti cu usurinta sa o instalezi de unul singur.
O alta metoda demna de luat in considerare este un boster pentru calorifer, se monteaza deasupra caloriferului si ajuta la imprastierea aerului in toata incaperea. Desi acest aparat foloseste energie electrica, vei vedea o mare diferenta in factura de incalzire. Aparatul nu foloseste multa energie electrica pentru a functiona, incalzirea unei camere in care se foloseste un boster de agent gen se va face mult mai repede decat folosirea doar a unui calorifer traditional.
aerisire calorifer boster
Ar trebui sa mai verifici si izolatia camerei pe care o incalzesti, e neplacut sa pierzi caldura din camera datorita unei izolatii proaste sau a unei ferestre de calitate indoielnica. Cel mai usor mod de a vedea asta e verificarea usilor si ferestrelor pentru a vedea daca se face “curent” atunci cand ele sunt inchise. Daca gasesti ca lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie, ai o solutie la indemana: izolarea ferestrelor si usilor cu folie protectoare. Intinzi folia pe toate suprafetele pe unde crezi ca ar putea iesi caldura din camera si intra frigul.

folie izolatie aerisire calorifer
Chiar daca folia de izolatie isi face treaba pentru care a fost produsa, exista si o metoda mai sigura de izolatie a casei: izolarea cu vata termica, chiar daca e mai scumpa si necesita un efort fizic mai mare, rezultatele izolarii cu vata termica sunt de lunga durata si elimina total pierderile caldurii din casa ta.
aerisire calorifer izolatie
Speram ca v-am fost de ajutor si continuam cu sfaturile utile pentru confortul tau termic si financiar.

Save

Save

Save

Save

Alin Dodea
Virtual CEO | Web Developer | Profesionist Telecomunicatii
http://www.porteaza.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *